Historie

Darlov’s Køreskole
- Har eksisteret i over 100 år.

Den 6. oktober 1909 grundlagde Valdemar Darlov fra adressen Jagtvej 101 den første køreskole I Danmark under navnet V. Darlov’s Motorskole. Men allerede i 1906, da automobilen endnu var et stykke teknisk legetøj forbeholdt de få, rejste Valdemar Darlov til Frankrig og købte en bil – Clement Belleville-, for dengang kunne der ikke købes biler i Danmark.

Med denne Clement Belleville kørte Valdemar Darlov taxa og var i september 1909 medstifter af ”TAXA”.

Valdemar Darlov fandt hurtigt ud af, at mange havde lyst til at lære at køre bil. Derfor nedsatte han sig kort efter som en af landets første kørelærere, og begyndte at give undervisning i bilkørsel, idet han selv fremstillede skolepedaler til bilen.

Den 6. oktober 1909 fik han egen telefon nr. 6506 - og fra den dato indskriver Darlov´s Køreskole sig officielt i byens trafik-historie.

Når godsejerne skulle have kørekort

Danmarks første køreskole havde elever fra hele landet. Der eksisterede nemlig kun denne ene.

De første år var eleverne næsten udelukkende rige folk fra provinsen – adelige og godsejere – som havde anskaffet sig en bil, og derfor først skulle lære at køre den. Mens de lærte at køre, indlogerede de sig for nogen tid på hotel i København.

Det var også ret dyrt at have bil i bilens barndom. Ikke mindst var reparationerne ofte omfattende og kostbare. Bagakslerne holdt i reglen kun en måned og dækkene endnu kortere tid. Dunlop havde netop opfundet luftringene, men de var så skrøbelige, at man altid måtte have flere dæk og slanger med, når man skulle ud på en længere skole tur.

Der var altså ofte brug for at få skolevognen slæbt, og derfor blev Valdemar Darlov’s hustru, Minna Darlov, den første kvinde i Danmark, som tog kørekort. Det gjorde hun i 1912. Så kunne hun hjælpe til, når bilen endnu engang var brudt sammen.

Følg Kaptajn Pedersen

Eleverne gennemførte et kursus på 25 køretimer med teoriundervisning i bilen. Køreprøverne foregik i København hos den første prøvesagkyndige, en Kaptajn Pedersen. Under køreprøven kørte Pedersen forrest, derefter fulgte eleven i skolevognen. Når prøven sluttede, kontrollerede den prøvesagkyndige om eleven i skolevognen stadig fulgte med. Hvis dette var tilfældet, fik eleven sit kørekort.

I den første halvdel af dette århundrede var den motoriserede trafik beskeden og færdselstavlerne få.

Fra generation til generation

I 1977 blev firmaet omdannet til et Kommanditselskab - Darlov Motor Co. K/S – bestående af foruden Bryde Darlov selv, også af børnene, cand.jur. Lisbeth Darlov og cand.merc. Peter Darlov.

Danmarks ældste køreskole eksisterer såmænd stadigvæk, dog ikke med gamle Valdemar. Forretningen er gået videre gennem generationerne. Først overtog sønnen, Bryde Darlov køreskolen i 1935 og drev den i fyrre år. Siden har Valdemars barnebarn, Peter Darlov stået i spidsen for foretagendet sammen med sin kone, Ingelise, for at skaffe eleverne sikkert gennem teori- og køreprøver.

Han har dog skiftet den oprindelige Clement Belleville ud med en nyere model.

Billeder
Trafiktest
Trafiktest